Vain harva jalkapallofani uskaltaisi väittää, että erotuomarin työ olisi helppoa. Tuomareiden työn kritisoiminen näyttää edelleen erittäin helpolta, koska melkein jokainen meistä putoaa siihen ja lähes joka pelissä. Jotkut jopa erittäin töykeällä ja mautonta kielellä.
Peli on kiihtynyt vuosikymmenten aikana, ja tv-aikakaudella katsojien vaatimukset ovat nousseet myös aivan uusille sfääreille. Älypuhelimilla TV:n hidastetut kriittiset tilanteet näkyvät myös paikan päällä oleville katsojille muutamassa minuutissa.
Tuomareihin kohdistuva paine ei tule vain kuumaverisistä pelaajista, jotka pitävät markkinakokouksia, vaan myös valtavasti suoraan katsomoilta. Ei ole ihme, että teknologia valtaa ihmiskunnan. Videotuomareiden tulo jalkapalloon on yksi pelin suurimmista mullistuksista viime vuosikymmeninä, ja VAR (Video Assistant Referee) tulee varmasti esille myös kesän MM-kisoissa.
Epäilemättä tuomarit tekevät parhaansa kentällä. Mutta kuten sanottu, se ei ole helppo tehtävä. Sky Sports kertoi, mitä erotuomareiden on kyettävä tekemään ja kuinka onnistuneita he ovat vaativassa työssään.
Päätökset tehdään 22 sekunnin välein
Erotuomariliiton PGMA:n tilastojen mukaan Valioliigan erotuomarit tekevät keskimäärin 245 päätöstä yhdessä ottelussa. Tämä tarkoittaa yhtä päätöstä 22 sekunnin välein. Vertailun vuoksi pelaajat koskettavat palloa ottelun aikana keskimäärin 90 kertaa eli lähes kolme kertaa harvemmin.
On muutamia kertoja, jolloin erotuomari saa viheltää rikkeen tai puhaltaa pilliinsä ilman markkinakokouksia tai pulinoita. Kuva: Getty Images
Näistä päätöksistä 60 on luonteeltaan teknisiä eli maalipotkuja, kulmapotkuja ja sisäänheittoja. Loput 185 liittyvät fyysiseen leikkiin ja kurinpitotoimiin.
Kun nämä 185 päätöstä jaetaan osiin, käy selväksi, että erotuomari keskeyttää ottelussa keskimäärin 28 kertaa virheen takia. 157 tapauksessa hän sallii pelin jatkua.
Valioliigan erotuomarit tekevät keskimäärin kaksi virhettä ottelua kohden. Tämä tarkoittaa häikäisevän hyvää 99,2 prosentin onnistumisprosenttia.
Avustajatuomarit
Aputuomarit eli linjatuomarit pysyvät yleensä päätuomarin varjossa (ehkä tykkäävät), ja harva osaa edes nimetä heitä. Silti kiistanalaiset paitsiopäätökset voivat usein ratkaista ottelut.
Keskimäärin linjamiehet tekevät 110 päätöstä yhdessä ottelussa – mukaan lukien paitsiopäätökset, tekniset päätökset ja kurinpidolliset päätökset.
110 päätöksestä vain 39 sisältää mahdollisia paitsiotilanteita, ja vain keskimäärin viisi niistä johtaa paitsiolippuun. Linjamiesten onnistumisprosentti offside-puheluissa on 98 prosenttia.
Tilastojen mukaan Valioliigan linjamiehet onnistuvat paitsiopäätöksissään 98 kertaa sadasta. Kuva: Getty Images
Kunto ja kestävyys
Kun 67-vuotias Sir Alex Ferguson syytti Alan Rileyä liian sopimattomaksi tekemään työtään vuonna 2009, hän sai kahden ottelun pelikiellon heittonsa vuoksi. United-managerin ero ei ollut naurun asia erotuomariyhteisössä, ja siitä lähtien erotuomareiden kuntotestien tulokset on julkaistu säännöllisesti.
Tuomariliiton tilastot osoittavat, että erotuomarit juoksevat melkein yhtä paljon kuin pelaajat otteluissa. Valioliigan erotuomareilla keskimäärin 9,7 kilometriä ottelua kohden ja pelaajilla 9,8 kilometriä. Kolmantena tammikuuta pelatussa Arsenal-Chelsea-ottelussa erotuomarina toiminut Anthony Taylor mittasi juoksun 11,6 kilometriin asti.
Nykyään tuomarit lyövät peräti 70 prosenttia enemmän spurtteja kuin yhdeksän vuotta sitten. Tämä kertoo paljon pelin nopeudesta. He tekevät keskimäärin 24 pidempää “korkean intensiteetin juoksua” yhdessä ottelussa.
Pelaajat juoksevat suurella nopeudella (20-25 km/h) yhdessä ottelussa keskimäärin 575 metriä. Marraskuussa pelatussa Manchester City-Arsenal -ottelussa erotuomari Michael Oliver kirjasi nopeatempoisen 936 metrin juoksun.
Pelaajien keskimääräinen sprinttimatka yhdessä ottelussa on 160 metriä, kun taas Graham Scott juoksi 290 metriä Tottenham-Southampton -ottelussa.
Anthony Taylor, yksi kovimmista. Kuva: Getty Images
Valioliigan pelaajien keskimääräinen huippunopeus on 30,3 km/h. Tuomari on rikkonut tämän rajan yhteensä 40 ottelussa tällä kaudella. Suurimman osan ajasta tuomariston korkeampi lukema on nimenomaan linjamiehen mittaama.
Kuntotestit
Tuomareiden kuntoa ja kestävyyttä syytetään nimenomaan. Tuomareiden oma organisaatio järjestää erotuomareille viralliset kuntotestit neljä kertaa vuodessa, ja myös Euroopan jalkapalloliitto UEFA järjestää ne kaksi kertaa vuodessa.
Kunnon ylläpitämiseksi tuomareiden tulee muistaa myös Tunnollinen harjoittelu. Ottelun jälkeisenä päivänä erotuomarit tekevät normaalisti kevyen palautusharjoituksen ja ennen viikonlopun ottelua kolme voimaharjoitusta. Niihin kuuluu harjoittelu painoilla, nopeatempoinen lenkkeily ja nopeusharjoittelu.