Vaikka olemmekin keskittyneet Futisinfon pelaajaesittelyissä enemmän viime vuosikymmenten suuriin pelaajiin, nyt on aika tehdä poikkeus. Diego Maradona on nimi, jonka tuntevat jalkapalloa vähemmänkin seuraavat ihmiset.
Väkkärä pieni argentiinalainen muistetaan erityisesti vuoden 1986 MM-kisojen kahdesta maalistaan Englantia vastaan, jolloin hän iski ensimmäisen pallon verkkoon jalkojensa sijaan kädellään. Maradonan itse Jumalan kädeksi ristimä osuma herätti kohua ympäri maailman, ja se on edelleen yksi kaikkien aikojen futishetkistä.
Pikainfo
- Koko nimi – Diego Armando Maradona
- Syntymäaika ja -paikka – 30. lokakuuta 1960, Buenos Aires, Argentiina
- Aktiivivuodet – 1976 – 1997
- Pelipaikka – Pelintekijä, alasvedetty hyökkäjä, kymppipaikka
- Tunnetuin pelinumero – 10
- Kasvattajaseura – Estrella Roja
- Tärkeimmät seurat – Boca Juniors, Napoli, Barcelona
Millainen pelaaja oli Diego Maradona?
Diego Maradona on malliesimerkki lyhyestä (165 cm) pelaajatyypistä, joka aiheuttaa ongelmia puolustukselle nopeudellaan, vahvuudellaan ja huipputason tekniikallaan. Sen lisäksi, että Maradonalla pysyi pallo hallussa tilanteessa kuin tilanteessa, hän hallitsi vartaloaan niin hyvin, etteivät paljon häntä suuremmat pelaajatkaan saaneet pientä väkkärää nurin.
Argentiinassa on käytössä termi El Nuevo Maradona – uusi Maradona. Se tarkoittaa nuorta hyökkäyspään pelaajaa, jonka otteissa on jotain samaa kuin Diego Maradonalla. Uusia Diegoja tuntuu syntyvän harva se päivä, mutta harva heistä yltää edes lähelle esikuvansa saavutuksia.
Seuraura
Maradona teki debyyttinsä aikuisten tasolla jo 15-vuotiaana, jolloin hän pelasi ensimmäisen ottelun Argentiinan pääsarjassa. Seuran nimi oli Argentinos Juniors, jossa Maradona vietti seuraavat viisi vuotta tehden 115 maalia 167:ssä ottelussa. Hyvät otteet poikivat kiinnostusta, ja vuonna 1981 Maradona siirtyi Argentiinan suurseura Boca Juniorsiin. Seura oli samalla Maradonan oma suosikkijoukkue, ja hän valitsi sen rahakkaampien tarjousten sijaan.
Maradonan ensimmäinen pesti Boca Juniorsissa ei kestänyt kauaa. Vuoden 1982 jalkapallon MM-kisojen jälkeen nuori tähtipelaaja otti osoitteekseen Espanjan ja FC Barcelonan maailman suurimman siirtokorvauksen saattelemana. Barcelonassa Maradona voitti vuonna 1983 sekä Copa del Reyn että Espanjan supercupin. Aika Barcelonassa tuli kuitenkin päätökseen ikävällä tavalla: vuoden 1984 Copa del Reyn finaalissa Maradona oli suuressa osassa valtavassa joukkotappelussa, joka puhutti koko Espanjaa. Tuomio oli selvä: Maradonalle ei ollut enää paikka Barcelonassa, joten hänet myytiin eteenpäin Serie A:n Napoliin – jälleen maailmanennätyssiirrolla.
Napolissa Maradona vietti parhaat vuotensa pelaajana. Sankarin vastaanoton saanut Maradona muutti Serie A:n voimasuhteita kertaheitolla. Aiemmin suurseurojen takana taistellut Napoli voitti Maradonan johdolla ensimmäisen Serie A -mestaruutensa kaudella 1986 – 1987 – ja koko kaupunki sekosi. Seuraavat vuodet olivat täynnä menestystä, sillä Napoli uusi mestaruutensa 1989 – 1990, ja voitti hopeaa molemmilla kausilla mestaruusjuhlien välissä. Napolin aikoihin mahtui myös muun muassa Uefa cupin voitto, Italian cupin voitto sekä Serie A:n maalikuninkuus kaudella 1987 – 88.
Aika Napolissa päättyi kuitenkin sekin häpeään: Maradona sai lähteä jäätyään kiinni kokaiininkäytöstä vuonna 1992 ja saatuaan siitä 15 kuukauden pelikiellon. Hän siirtyi pelikiellon kärsittyään kaudeksi Sevillaan ja Newell’s Old Boysiin, kunnes palasi vielä kahdeksi kaudeksi Boca Juniorsiin ennen uransa lopettamista.
Maajoukkueura
Diego Maradonan maajoukkueura on yksi jalkapallohistorian komeimmmista. Maradona pelasi Argentiinan väreissä 91 ottelua aikuisten tasolla ja teki niissä 34 maalia. Hän debytoi vuonna 1977 vain 16-vuoden iässä, mutta ei mahtunut vielä vuoden 1978 MM-kisajoukkueeseen. Ensimmäistä kertaa Maradona nähtiin MM-viheriöillä vonna 1982 Espanjassa. Menestystä ei kuitenkaan vielä nähty, vaan Argentina sai siirtyä laulukuoroon Brasilian ja Italian käsittelyssä.
MM-kisat 1986 on se turnaus, josta Maradona parhaiten muistetaan. Hän dominoi turnausta heti sen ensi hetkistä lähtien ja iski yhteensä 5 maalia joukkueelleen, joka eteni lopulta aina maailmanmestaruuteen saakka. Kisojen ikimuistoisin ottelu oli varmasti puolivälieräottelu Englantia vastaan, jossa Maradona johdatti argentiinalaiset 2-1-voittoon iskemällä kaksi maalia – ensin yhden kädellään ja sitten toisen upean kuljetuksen päätteeksi. Lopulta Argentiina voitti finaalissa Länsi-Saksan 3-2 ja samalla koko turnauksen, joka oli ollut yhtä Maradona-näytöstä.
Argentiina selvisi finaaliin myös vuoden 1990 MM-turnauksessa, mutta Maradonan esitykset eivät enää olleet samalla tasolla kuin neljä vuotta sitten. Nilkkavamman vaivaaman Maradonan Argentina hävisi edellisen finaalin uusinnassa Länsi-Saksalle 1-0, eikä onnistunut saavuttamaan historiallista tuplaa – kahta peräkkäistä MM-titteliä.
Vuoden 1994 kisoissa USA:ssa Maradona oli jälleen kohun keskellä. Hän ehti pelata vain kaksi ottelua, ennen kuin hän jäi doping-testissä kiinni efedriinin käytössä. Kisat olivat ohi – ja samoin myös Maradonan maajoukkueura. Maradona itse väitti myöhemmin testitulosten johtuneen valmentajan hänelle antamasta energiajuomasta.
Muuta mielenkiintoista
Diego Maradona on pelaaja, josta riittää tarinoita. Kokaiininkäytöstä tunnettu Maradona on ollut usein vauhdissa myös pelikenttien ulkopuolella, ja erinäiset ihmissuhdesotkut ovat olleet osa hänen uraansa ja elämäänsä alusta asti. Lähes koko peliuransa ja vuosia sen jälkeen kokaainikoukussa ollut Maradona on ehditty jo julistaa muutamaan kertaan kuolleeksikin, mutta mies on kieltäytynyt astumasta tuonelan porttien tuolle puolelle. Sen sijaan Maradona lopetti omien sanojensa mukaan sekä alkoholin että kokaiinin käyttämisen vuonna 2007. Hän valmensi myös Argentiina yhdessä MM-turnauksessa vuonna 2008 ilman mainittavaa menestystä.
Mestaruudet
Argentina Primera Division -voittaja 1981 (Boca Juniors)
Serie A -voittaja 1986-87 ja 1989-90 (Napoli)
Cup-voitot
Copa del Rey -voittaja 1983 (Barcelona)
Copa de la Liga -voittaja 1983 (Barcelona)
Espanjan supercupin voittaja 1983 (Barcelona)
Maailmanmestari 1986, kakkossija 1990 (Argentiina)
Coppa Italian voittaja 1986 – 1987 (Napoli)
UEFA Cupin voittaja 1988 – 1989 (Napoli)
Supercoppa Italianan voittaja 1990 (Napoli)
Henkilökohtaiset saavutukset
Argentiinan paras pelaaja 1979, 1980, 1981, 1986
Kultainen pallo 1986
Hopeinen kenkä 1986
Pronssinen pallo 1990
FIFA:n vuosisadan pelaaja 2000
FIFA:n vuosisadan maali 2002 (1986 osuma Englantia vastaan)
Kultainen jalka 2003