Sami Hyypiä on yksi Suomen kaikkien aikojen parhaista pelaajista – ja varmasti paras toppari, joka maastamme on tähän päivään mennessä löytynyt.
Suomen maajoukkueen lisäksi hänet tunnetaan erityisesti Valioliigasta, Liverpoolin organisaatiosta, jossa hän pelasi kymmenen vuoden ajan suuressa roolissa huipputasolla. Moni suomalaispelaaja ei voi kehua olevansa futislegenda Suomen ulkopuolella, mutta Hyypiällä siihen on toden totta varaa.
Peliuransa päättymisen jälkeen Hyypiä on aloittanut uransa valmentajana. Hän toimi ensin Suomen maajoukkueen apuvalmentajana, ja on sen jälkeen ehtinyt ottaa päävalmentajan vastuun Bayer Leverkusenissa sekä muutamassa muussa joukkueessa.
Pikainfo
- Koko nimi – Sami Tuomas Hyypiä
- Lempinimi – Voikkaan jätti
- Syntymäaika ja -paikka – 7. lokakuuta 1973, Porvoo, Suomi
- Aktiivivuodet – 1989 – 2011
- Pelipaikka – Toppari
- Tunnetuin pelinumero – 4
- Kasvattajaseura – Voikkaan Pallo-Peikot
- Tärkeimmät seurat – Willem II, Liverpool, Bayer Leverkusen
Millainen pelaaja oli Sami Hyypiä?
Sami Hyypiä muistetaan eleettömän tyylikkäänä keskuspuolustajana, jonka luutiessa joukkueen takalinjoilla pääpallot sinkosivat aina varmasti omasta boksista ulos. Pituutensa (195 senttiä), vahvuutensa ja pääpelivoimansa ansiosta Hyypiä sopi hyvin brittikentille, jossa hänestä tuli todellinen Liverpool-legenda. Hyypiä ei kuitenkaan ollut yksipuolinen toppari, vaan puolustehtävien lisäksi hän otti suuren vastuun myös pelinrakentelusta sekä Liverpoolissa että maajoukkueessa, jossa Hyypiän laadukkaat, pitkät syötö olivat elintärkeitä. Pelitaitojensa lisäksi Sami Hyypiä toi kentälle myös paljon johtajuutta ja toimi usein joukkueidensa kapteenistossa.
Seuraura
Hyypiän ammattilaisura alkoi Veikkausliigassa MyPan riveissä vuonna 1992, jolloin hän pääsi pelaamaan samaan joukkueeseen muuan Jari Litmasen kanssa. Seuraaviin kolmeen kauteen mahtui kaksi Suomen Cupin voittoa ja kolme SM-hopeaa, mutta se kirkkain mitali jäi MyPan superjoukkueelta lopulta saavuttamatta.
Vuonna 1995 Sami Hyypiä siirtyi hollantilaisen Willem II:n riveihin. Kannattajat ja seurajohto ihastuivat mieheen seuraavan neljän vuoden aikana niin, että Willem II -uransa loppupuolella Hyypiä toimi joukkueen kapteenina. Hänen johdollaan hollantilaiset selvisivät aina Mestareiden Liigan karsintoihin saakka, mutta Hyypiän oli aika jatkaa matkaansa kohti Englannin kenttiä.
Liverpooliin Sami Hyypiä saapui vuonna 1999 komealla, yli 3 miljoonan euron siirtosummalla. Se oli unelmien täyttymys: olihan kyseessä hänen poikavuosien suosikkiseuransa. Silti edes Hyypiä tuskin osasi aavistaa, että hän tulisi edustamaan seuraa kokonaisen vuosikymmenen ajan – ja voittamaan niiden aikana muun muassa Mestareiden Liigan kerran sekä Uefa Cupin kahdessa. Yhteensä pokaaleja tuli kymmenen Liverpool-vuoden aikana kymmenen kappaletta. Hän toimi myös Liverpoolin kapteenina vuonna 2002 ja varakapteenina Steven Gerrardin alaisuudessa vuodesta 2003 lähtien.
Kun Sami Hyypiä viimein jätti Liverpoolin vuonna 2009, moni oli jo valmis tuomitsemaan hänet ikälopuksi. Hyypiä oli kuitenkin toista mieltä. Hän siirtyi Bundesliigaan Bayer Leverkusenin riveihin ja pelasi vielä kaksi hyvää kautta, joista ensimmäisellä hänet valittiin kauden Bundesliiga-puolustajaksi. arvostetun Kicker-lehden toimesta.
Maajoukkueura
Sami Hyypiä teki maajoukkuedebyyttinsä vuonna 1992 Tunisiaa vastaan. Tästä alkoi pitkä ajanjakso, jolloin Sami Hyypiä oli yksi ensimmäisistä nimistä, jotka jokainen Suomen päävalmentajista piirsi papereihinsa ennen ottelua. Hän kuului kiinteänä osana Suomen kultaiseen sukupolveen, joka ei kuitenkaan parhaimmillaankaan yltänyt koskaan kisakoneeseen asti. Hyypiän esitykset maajoukkueessa olivat kuitenkin tasaisen hyviä, eikä taso laskenut yhtään seurajoukkueessa nähdystä.
Jos Liverpoolissa Hyypiä ei oli Gerrardin varjossa kapteenia valitessa, oli tilanne sama maajoukkueessa Jari Litmasen kanssa. Niin kauan kun Litmanen oli kunnossa, toimi hän myös joukkueen kapteenina. Viimein vuonna 2008 nauha siirtyi Litmasen käsivarresta Hyypiälle, joka kipparoi Suomea aina maajoukkueuransa loppuun asti vuonna 2010. Vuosien aikana hän ehti pelaamaan 105 A-maaottelua Suomen paidassa – toiseksi eniten kautta aikain.
Muuta mielenkiintoista
Analyyttinen ja rauhallinen Hyypiä alkoi kouluttautua jalkapallovalmentajaksi jo peliuransa lopulla pelatessaan Bayer Leverkusenissa. Kun ura sitten loppui, tarttui Suomen Palloliitto tilaisuuteen ja palkkasi Hyypiän Huuhkajien kakkosvalmentajaksi. Pian Hyypiälle avautui kuitenkin päävalmentajan paikka Leverkusenista, joka luotti mieheen niin paljon, että palkkasi hänet työhön ilman aiempaa päävalmentajakokemusta.
Hyypiän valmennusura ei ole kuitenkaan lähtenyt aivan samanlaiseen liitoon kuin pelaajaura aikoinaan, sillä Hyypiä sai lähteä sekä Leverkusenista että seuraavasta joukkueestaan, Englannin Championshipin Brighton Hove & Albionista. Kirjoitushetkellä Hyypiällä on päävetovastuu sveitsiläisestä FC Zurichista – toivotaan, että kolmas pesti sujuu paremmin kuin aiemmat!
Mestaruudet
Ei mestaruuksia (hopeaa MyPassa 1993, 1994 ja 1995)
Cup-voitot
Suomen cupin voittaja 1992 ja 1995 (MyPa)
Englannin liigacup-voittaja 2001 (Liverpool)
UEFA Cupin voittaja 2001 (Liverpool)
UEFA Super Cupin voittaja 2001 ja 2005 (Liverpool)
FA Cupin voittaja 2001 ja 2006 (Liverpool)
FA Community Shieldin voittaja 2001 ja 2006 (Liverpool)
Mestareiden liigan voittaja vuonna 2005 (Liverpool)
Henkilökohtaiset saavutukset
Valioliigan kuukauden pelaaja 1999 (syyskuu, Liverpool)
Vuoden jalkapalloilija (Suomi) 1999, 2001, 2002, 2003, 2005, 2006, 2008, 2009 ja 2010
Vuoden urheilija (Suomi) 2001
Valinta Bundesliigan tähdistöön 2009 – 2010 (Leverkusen)
Vuoden valmentaja (Suomi) 2012